Szczepanówka
2020-07-11 00:00:00
167 wyświetleń
0 komentarzy
Cydr Szczepanówka - od jabłka po cydr
Cydr Szczepanówka - od jabłka po cydr

Drodzy Klienci Lokalneo.pl 

Chcialibyśmy krótko przedstawić historię powstawania naszych Cydrów Szczepanówka.

Od czego zaczęła się przygoda z cydrownictwem?

Od jabłka krótko mówiąc.

Od pasji i zamiłowania do sadownictwa i dobrych jakościowych trunków alkoholowych. Początki były trudne, pełne wysiłku, częstych niepowodzeń, nie przespanych nocy. Cały ten trud opłacił się i przerodził w niesamowite hobby pełne nowych smaków i zapachów, ludzi i kuchni. Bo cydr świetnie pasuje do wielu potraw. 

W jaki sposób powstaje cydr?

Cydpowstaje z soku jabłkowego w wyniku fermentacji alkoholowej. Jesienią zbieramy jabłka z naszego sadu, tłoczymy z nich sok i umieszczamy w tankach fermentacyjnych. Po trwającej kilka tygodni fermentacji cydr dojrzewa przez kilka miesięcy. Zazwyczaj jest on rozlewany do butelek w okresie letnim po czym leżakuje jeszcze przez kilka miesięcy zanim trafi do sprzedaży. 

PLANY NA PRZYSZŁOŚĆ

Cały czas rozwijamy się, uczymy, próbujemy nowych połączeń smakowych i mamy nadzieję, że nasza cydrowa rodzina powiększy się o kolejne smaczne i wyjątkowe produkty.

Obecnie w ofercie posiadamy 3 wersje cydru:

  • z 2015 roku - klasyczny jabłkowy cydr, powstały z kilku odmian jabłek deserowych, niefiltrowany, wytrawny, musujący, o zawartości alk, 7.3%
  • z 2016 roku - cydr wyprodukowany z 3 odmian jabłek deserowych, z dodatkiem rajskich jabłuszek, wytrawny, musujący dość mocno, o zawartości alk. 8.3%
  • z 2018 roku - nasza perełka wśród cydrów, niepowtarzalny i całkowicie wyjątkowy cydr powstały z połączenia jabłek, gruszek i pigwy, niefiltrowany, półmusujący, o zawartości alk. 7.7%

Zachęcamy do degustacji :) 

 

Powiązane wpisy

Komentarze