Wydarzenia lokalne
2019-04-12 15:47:22
162 wyświetleń
0 komentarzy
Konferencja informacyjno-promocyjna
Konferencja informacyjno-promocyjna

     11 kwietnia w siedzibie firmy LokalneOgniwo odbyła się konferencja informacyjno-promocyjna pt. „Nowe technologie w promowaniu gmin i ich potencjałów rozwojowych” organizowana we współpracy z Wydziałem Ekonomicznym Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Na spotkaniu gościliśmy burmistrzów, wójtów, sekretarzy oraz inne osoby związane z samorządem z terenu województwa lubelskiego.

  Na początku spotkania Pan Tomasz Rutkowski, Prezes Zarządu LokalneOgniwo sp. z o.o., zaprezentował platformę LOKALNEO.PL, która stanowi przykład zastosowania technologii handlu elektronicznego w promocji i sprzedaży produktów i usług wytwarzanych lokalnie. Sprzedaż internetowa umożliwi tym samym zwiększenie zasięgu działania i promocji podmiotów działających na terenie gmin: wytwórców lokalnych produktów żywnościowych, rękodzielniczych i turystycznych. Stanowi również narzędzie do promocji potencjału gospodarczego danej gminy.

Następnie honorowi goście konferencji - prelegenci wprowadzili słuchaczy w idee Gospodarki 4.0.

W pierwszej kolejności, Pan prof. Zbigniew Pastuszak, dziekan Wydziału Ekonomicznego UMCS, przedstawił w formie niezwykle ciekawego wykładu zagadnienia związane z kształtowaniem inteligentnych łańcuchów wytwarzania łączących dostawców, producentów, odbiorców oraz konsumentów.

Jednocześnie, w celu zobrazowania słuchaczom praktycznego wymiaru już wdrożonych systemów sprzedaży, Pan Piotr Majchrzak – Konsul Honorowy Austrii w Lublinie, opowiedział o rozwiązaniach funkcjonujących na rynku austriackim i znaczeniu gmin w procesie promocji i sprzedaży produktów lokalnych.


    Ostatnim, ale cieszącym się równie dużym zainteresowaniem punktem spotkania było zademonstrowanie przez Pana dr Marka Mędrka, adiunkta Wydziału Ekonomicznego UMCS, możliwości wykorzystania nowoczesnych systemów analitycznych. Systemy te mają na celu podnoszenie poziomu informacji zarządczej jednostek samorządu terytorialnego. W czasie warsztatu został przedstawiony Raport o Stanie Gminy - nowoczesne narzędzie analityczno-sprawozdawcze obrazujące w jaki sposób przełożyć dane z systemów dziedzinowych na interaktywne systemy wspomagające proces zarządzania i podejmowania decyzji opartych na danych.

   Po zakończeniu konferencji uczestnicy zostali zaproszeni do degustacji lokalnych potraw. Podczas kuluarowych dyskusji mieli również możliwość zapoznania się z wystawą lokalnych produktów pochodzących od wytwórców skupionych na platformie lokalneo.pl.

 

Serdecznie dziękujemy wszystkim gościom za udział w konferencji.

Powiązane wpisy

Degustacja produktów lokalnych

Degustacja produktów lokalnych

2019-09-11 14:22:02
Gala Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego

27 września br. w Lublinie miało miejsce wyjątkowe wydarzenie - Gala Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, w którym LokalneOgniwo wzięło udział. W...

2018-10-19 14:44:04
Nadbużańska Akademia Smaku 2018

Zapraszamy do uczestnictwa w konkursie potraw regionalnych Nadbużańska Akademia Smaku 2018, który odbędzie się 19 sierpnia 2018 r. w parku podworskim w...

2018-07-15 11:02:06

Komentarze