keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down

Poleć znajomemu

Olej z lnianki (rydzowy), 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny

Olej z lnianki (rydzowy), 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny

Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren polskiego lnicznika siewnego. Olej z lnianki (rydzowy) jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Olej z najstarszej uprawianej w Polsce rośliny oleistej, charakteryzujący się wysokimi walorami żywieniowymi. Olej z lnianki (rydzowy), tłoczony na zimno, cechuje delikatny smak oraz lekko korzenny, cebulowo-gorczycowy aromat i żółta barwa.

* Pola wymagane

Anuluj lub 

Olej z lnianki (rydzowy), 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny

Manufaktura Łucka
Wyślij wiadomość groups Utwórz grupę zakupową

Wiadomość do sprzedawcy

Manufaktura Łucka
    27,90 zł 27,90 zł VAT 23%
    Brutto
    z 10
    Minimalne zamówienie: 1

    Opis

    Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren polskiego lnicznika siewnego.

     

    Olej z lnianki (rydzowy) jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Olej z najstarszej uprawianej w Polsce rośliny oleistej, charakteryzujący się wysokimi walorami żywieniowymi.

     

    Olej z lnianki (rydzowy), tłoczony na zimno, cechuje delikatny smak oraz lekko korzenny, cebulowo-gorczycowy aromat i żółta barwa.

     

    OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY) – SKŁAD

     

    Olej z lnianki, rydzowy, tłoczony na zimno, charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega 3 (kw. alfa-linolenowy) stanowi około 30-40% oleju, co czyni go drugim, zaraz po oleju lnianym, doskonałym źródłem tych związków. Ponadto olej rydzowy zawiera 15-20% kwasów tłuszczowych omega 6 (linolowego), 15-20% oleinowego i 15-20% eikozanowego. Całkowita zwartość steroli w oleju z lnianki, tłoczonym na zimno, wynosi 511 mg/100 g oleju. Natomiast średnia zawartość tokoferoli wynosi 713 mg/kg oleju, przy czym największy ich udział stanowi gamma-tokoferol, następnie alfa-tokoferol i delta-tokoferol. Olej z lnianki (rydzowy), tłoczony na zimno obfituje również w witaminę E w ilości około 74,3 mg / 100 g oleju.

     

    OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY) – WŁAŚCIWOŚCI

     

    Olej z lnianki (rydzowy) posiada długą tradycję na polskich stołach. Już w XV wieku zaczęto sprowadzać nasiona lnianki z rejonów syberyjskich jak środek przeciwbólowy, wzmacniający odporność i poprawiający krążenie. Sława oleju z lnianki, jako produktu medycyny ludowej, zaczęła słabnąć wraz z postępująca urbanizacją społeczeństwa po drugiej wojnie światowej. Współczesne badania dowodzą, że regularne spożywanie oleju rydzowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, ma działanie kadrioprotekcyjne, przeciwzapalne, pobudzające wydzielanie żółci, łagodzące objawy artretyzmu i reumatyzmu.

     

    OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY) – JAK STOSOWAĆ?

     

    1-2 łyżki stołowe oleju rydzowego pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

     

    OLEJ Z LNIANKI (RYDZOWY) – ZASTOSOWANIE

     

    Ze względu na delikatny smak, zastosowanie oleju z lnianki w kuchni jest bardzo szerokie. Należy jedynie pamiętać, że jest przeznaczony do spożywania na zimno. Olej rydzowy, tłoczony na zimno, będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, sosów, past czy domowych majonezów. Można nim jednak polewać dania przygotowane na ciepło, np. ryby, kasze, ziemniaki, owsiankę. Profesjonalni szefowie kuchni polecają ten rodzaj oleju do potraw rybnych, zwłaszcza śledzia i sandacza.

     

    Olej z lnianki (rydzowy) można stosować także zewnętrznie. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i pielęgnacyjne, dlatego też łagodzi objawy atopowego zapalenie skóry czy owrzodzeń, zapewnia szybsze gojenie się ran. Warto dodać, że ze względu na swoje właściwości pielęgnujące i nawilżające można go stosować na skórę i włosy.

    Skład
    100% olej z lnianki (rydzowy)
    Termin przydatności
    Olej z lnianki (rydzowy) posiada 6 miesięczny termin ważności.
    Wartości odżywcze
    • Składnik
      Zawartość w 100g
    • wartość energetyczna
      3700 kJ/ 892 kcal
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe nasycone
      8 g
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
      33 g
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
      59 g
    • węglowodany, w tym cukry
      0 g
    • białko
      0 g
    • sól
      0 g
    Wysyłka
    Zamówienie zostanie zrealizowane w ciągu 2-5 dni roboczych. Odbiór osobisty produktów odbywa się w każdy piątek od godz. 12:00 w Lokalnym Punkcie Odbioru w Lublinie.
    Alergeny
    -
    Warunki przechowywania
    Olej z lnianki (rydzowy) należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.
    Dostępne formy dostawy
    • Lokalny Punkt Odbioru Lublin al. Warszawska 102 (pn-pt g. 8-16)

      1 dzień

      Koszt dostawy 0,00 zł
    • Lokalny Punkt Odbioru Lublin ul. Vetterów 1 (pn-pt godz. 8 - 16)

      1 dzień

      Koszt dostawy 0,00 zł
    • Łącz w jedną wysyłkę (waga do 30 kg) – koszt 15 zł

      Wysyłka będzie realizowana zgodnie z terminarzem dostaw (https://lokalneo.pl/content/30-terminarz-dostaw).

      Szczegóły
    • Kurier Lokalneo – Lublin/Świdnik/Kalinówka – koszt 10 zł

      Wysyłka będzie realizowana zgodnie z terminarzem dostaw (https://lokalneo.pl/content/30-terminarz-dostaw).

      Szczegóły
    Opinie
    0/5 (0)

    Napisz swoją opinię

    Olej z lnianki (rydzowy), 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny

    Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren polskiego lnicznika siewnego. Olej z lnianki (rydzowy) jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Olej z najstarszej uprawianej w Polsce rośliny oleistej, charakteryzujący się wysokimi walorami żywieniowymi. Olej z lnianki (rydzowy), tłoczony na zimno, cechuje delikatny smak oraz lekko korzenny, cebulowo-gorczycowy aromat i żółta barwa.
    Komentarze Facebook
    Zobacz inne produkty lokalne
    Produkty tego wytwórcy
    Produkty innych Wytwórców