keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down

Poleć znajomemu

Olej rzepakowy, 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny, niedesykowany

Olej rzepakowy, 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny, niedesykowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren bezerukowego, polskiego rzepaku. Olej rzepakowy jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, charakteryzujący się wysokimi walorami żywieniowymi, powszechnie zwany „oliwą północy”. Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, charakteryzuje delikatny smak z nutą orzechową i intensywna, żółta barwa.

* Pola wymagane

Anuluj lub 

Olej rzepakowy, 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny, niedesykowany

Manufaktura Łucka
Wyślij wiadomość groups Utwórz grupę zakupową

Wiadomość do sprzedawcy

Manufaktura Łucka
    21,90 zł 21,90 zł VAT 23%
    Brutto
    z 100
    Minimalne zamówienie: 1

    Opis

    Olej rzepakowy tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren bezerukowego, polskiego rzepaku.

     

    Olej rzepakowy jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, charakteryzujący się wysokimi walorami żywieniowymi, powszechnie zwany „oliwą północy”.

     

    Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, charakteryzuje delikatny smak z nutą orzechową i intensywna, żółta barwa.

     

    OLEJ RZEPAKOWY – SKŁAD

     

    Skład i proporcje kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym są bardzo korzystne dla diety człowieka ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego (ok. 62%) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – linolowego (ok. 20%) i linolenowego (ok. 10%). Olej rzepakowy posiada bardzo korzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, wynoszący około 2:1.

     

    Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w składzie oleju rzepakowego ważne są związki towarzyszące, a wśród nich tokoferole, sterole, związki fenolowe, karotenoidy czy fosfolipidy. Nierafinowany olej rzepakowy jest bogaty ponadto w witaminy A, E, K i D2. Gdzie kupić olej rzepakowy tłoczony na zimno? Zdecydowanie bezpośrednio od producenta, co gwarantuje najwyższą świeżość a poprzez to największą zawartość związków biologicznie czynnych w oleju.

     

    OLEJ RZEPAKOWY – WŁAŚCIWOŚCI

     

    Właściwości prozdrowotne oleju rzepakowego przypisuje się głównie wysokiej zawartości kwasu linolenowego z rodziny omega-3. Redukuje on stany zapalne w organizmie, sprzyja profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju mózgu i procesie wzrostu. Zawarte w oleju rzepakowym, tłoczonym na zimno, fitosterole (ok. 22mg/g oleju), wykazują właściwości lecznicze poprzez obniżanie poziomu frakcji LDL cholesterolu. Tokoferole, w tym witamina E (ok 66,4 mg / 100 g oleju), jako jedne z najsilniejszych antyoksydantów, chronią organizm przed uszkodzeniem komórek przez utlenianie.

     

    OLEJ RZEPAKOWY – JAK STOSOWAĆ?

     

    W celu uzupełnienia diety w kwasy omega-3 warto spożywać od 2 do 4 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno dziennie. Olej rzepakowy można polecić osobom w każdym wieku, szczególnie dzieciom od 6 miesiąca życia, młodzieży, kobietom w ciąży i osobom starszym.

     

    OLEJ RZEPAKOWY – ZASTOSOWANIE

     

    Zastosowanie oleju rzepakowego w kuchni jest bardzo szerokie ze względu na delikatny smak i aromat. Należy jedynie pamiętać, że jest przeznaczony do spożywania na zimno. Olej rzepakowy tłoczony na zimno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, sosów, past czy domowych majonezów. Można nim jednak polewać dania przygotowane na ciepło, np. ryby, kasze, ziemniaki, owsiankę.

     

    Warto dodać, że ze względu na swoje właściwości pielęgnujące i nawilżające skórę, olej rzepakowy, tłoczony na zimno, ma również zastosowanie w kosmetyce. Duża zawartość witaminy E w oleju, wspomaga skórę w walce z wolnymi rodnikami, hamując powstawanie zmarszczek. Olej rzepakowy można również stosować na włosy – bezpośrednio lub jako dodatek do maseczek czy płukanek.

    Skład
    100% olej rzepakowy
    Termin przydatności
    Olej rzepakowy posiada 6 miesięczny termin ważności.
    Wartości odżywcze
    • Składnik
      Zawartość w 100g
    • wartość energetyczna
      3700 kJ/ 892 kcal
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe nasycone
      6 g
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
      65 g
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
      29 g
    • węglowodany, w tym cukry
      0 g
    • białko
      0 g
    • sól
      0 g
    Wysyłka
    Zamówienie zostanie zrealizowane w ciągu 2-5 dni roboczych. Odbiór osobisty produktów odbywa się w każdy piątek od godz. 12:00 w Lokalnym Punkcie Odbioru w Lublinie.
    Alergeny
    -
    Warunki przechowywania
    Olej rzepakowy należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.
    Dostępne formy dostawy
    • Kurier InPost

      Kurier dostarcza przesyłkę bezpośrednio od producenta do klienta

      Koszt dostawy 14,90 zł
    • Paczkomat InPost

      Przesyłka zostanie nadana bezpośrednio od producenta do wybranego paczkomatu

      Koszt dostawy 11,90 zł
    Opinie
    5/5 (1)
    2020-07-12

    Ole rzepakowy z Manufaktury jest pyszny! Polecam

    • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

    Napisz swoją opinię

    Olej rzepakowy, 500 ml, tłoczony na zimno, naturalny, niedesykowany

    Olej rzepakowy tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren bezerukowego, polskiego rzepaku. Olej rzepakowy jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, charakteryzujący się wysokimi walorami żywieniowymi, powszechnie zwany „oliwą północy”. Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, charakteryzuje delikatny smak z nutą orzechową i intensywna, żółta barwa.
    Komentarze Facebook
    Zobacz inne produkty lokalne
    Produkty tego wytwórcy
    Produkty innych Wytwórców