keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down

Poleć znajomemu

Olej konopny, 250 ml, tłoczony na zimno, naturalny

Olej konopny, 250 ml, tłoczony na zimno, naturalny

Olej konopny tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren polskich konopii siewnych odmiany Finola.   Olej konopny jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Jeden z najcenniejszych olejów roślinnych charakteryzujących się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Olej z konopi siewnych składa się w ponad 80% z NNKT, głównie z kwasu linolowego (omega-6) i α-linolenowego (omega-3) odpowiednio wynosząc 58 i 19%. Proporcja kwasów omega-6 do omega-3 jest uznawana za optymalną i wynosi 3:1.   Olej konopny, tłoczony na zimno, charakteryzuje bardzo delikatny, lekko orzechowy smak i jasnozielona barwa.

* Pola wymagane

Anuluj lub 

Olej konopny, 250 ml, tłoczony na zimno, naturalny

Manufaktura Łucka
Wyślij wiadomość groups Utwórz grupę zakupową

Wiadomość do sprzedawcy

Manufaktura Łucka
    33,90 zł 33,90 zł VAT 23%
    Brutto
    z 20
    Minimalne zamówienie: 1

    Opis

    Olej konopny tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren polskich konopii siewnych odmiany Finola.

     

    Olej konopny jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Jeden z najcenniejszych olejów roślinnych charakteryzujących się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Olej z konopi siewnych składa się w ponad 80% z NNKT, głównie z kwasu linolowego (omega-6) i α-linolenowego (omega-3) odpowiednio wynosząc 58 i 19%. Proporcja kwasów omega-6 do omega-3 jest uznawana za optymalną i wynosi 3:1.

     

    Olej konopny, tłoczony na zimno, charakteryzuje bardzo delikatny, lekko orzechowy smak i jasnozielona barwa.

    OLEJ KONOPNY– SKŁAD

    Olej z konopi siewnych, tłoczony na zimno posiada bogaty skład chemiczny. Charakteryzuje go wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Olej z konopi składa się w ponad 80% z NNKT, głównie z kwasu linolowego (omega-6) i α-linolenowego (omega-3) odpowiednio wynosząc 58 i 19%. Szczególnie korzystna proporcja kwasów omega-6 do omega-3 jest uznawana za optymalną i wynosi 3:1. Pozostałe nienasycone kwasy tłuszczowe to: 4% kwasu γ-linolenowego (omega-6) oraz 13% jednonienasyconego kwasu oleinowego. Kwas linolowy oraz kwasy α-linolenowy i γ-linolenowy należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nie syntetyzowanych w organizmie ludzkim, które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Kwasy tłuszczowe nasycone w oleju konopnym to – kwas palmitynowy (5%) i kwas stearynowy (2,5%).

    Kwasy tłuszczowe stanowią większą część składu chemicznego oleju. W kompozycji oleju konopnego można znaleźć wiele składników odżywczych, takich jak witamina A (3,1 mg/100 g oleju), witamina E (88 mg/100 g oleju), witamina K, związki mineralne: potas, sód, wapń, cynk, fosfor, magnez, miedź, żelazo oraz fitosterole, chlorofil i fosfolipidy.

     

    OLEJ KONOPNY– WŁAŚCIWOŚCI

    Olej konopny może być stosowany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Spożywanie go pozwala zmniejszyć stężenie lipidów we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Konsumpcja oleju konopnego, tłoczonego na zimno, wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia cyrkulację krwi. Uznany obecnie za najkorzystniejszy stosunek kwasów omega-6 i omega-3 wzmacnia naturalną odporność organizmu dzięki regulowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Kwas γ-linolenowy wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi a obecność przeciwutleniaczy w oleju konopnym, niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Zawarty w oleju konopnym chlorofil natomiast hamuje proces degradacji zdrowych komórek, poprzez co może zapobiegać rozwojowi nowotworów.

     

    OLEJ KONOPNY– JAK STOSOWAĆ?

    W celu uzupełnienia diety w kwasy omega-3 warto spożywać od 1 do 2 łyżek stołowych oleju konopnego tłoczonego na zimno dziennie. Olej konopny można polecić osobom w każdym wieku.

    OLEJ KONOPNY– ZASTOSOWANIE

    Zastosowanie oleju konopnego w kuchni jest bardzo szerokie ze względu na delikatny smak i aromat oraz piękna zieloną barwę. Należy jedynie pamiętać, że jest przeznaczony  do spożywania na zimno. Olej konopny tłoczony na zimno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, sosów, past czy domowych majonezów i pesto. Można nim jednak polewać dania przygotowane na ciepło, np. ryby, kasze, ziemniaki, owsiankę.

    OLEJ KONOPNY- ZASTSOWANIE KOSMETYCZNE

    Olej konopny coraz częściej wchodzi w skład kosmetyków do pielęgnacji cery dojrzałej i trądzikowej. Dzięki jego niskiemu potencjałowi komedogennemu jest polecany  dla skóry tłustej, mieszanej i z tendencją do trądziku. Komedogenność czyli skłonność kosmetyków/olejów do tzw. „zapychania” porów skóry, które przekłada się na powstawianie zaskórników. Wysoka zawartość NNKT w oleju konopnym reguluje wydzielanie sebum. Stosowanie oleju konopnego, tłoczonego na zimno nie zatyka ujść gruczołów łojowych, dzięki czemu dochodzi do zmniejszenia ilości zmian trądzikowych a także nie powstają nowe. Duża zawartość kwasów omega-3 i 6 w odpowiednim stosunku łagodzą zmiany łuszczycowe i  przesuszenia skóry oraz powodują wyciszenie stanów zapalnych skóry.

    Stosowanie oleju konopnego na skórę zmniejsza transepidermalną utratę wody TEWL (Trans Epidermal  Water Loss) wpływając na odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Śmiało można stosować olej konopny jako serum na noc lub jako dodatek do kremu na dzień. Olej konopny dość dobrze się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

    Ponadto zawarty w oleju kompleks witamin A, E i K ma wpływ na zwiększenie elastyczności skóry, zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek, przyspiesza jej regenerację, intensywnie odżywiając i zwiększając elastyczność naczyń krwionośnych, co pozwala na przenikanie składników aktywnych do głębszych warstw skóry. Witaminy A i E wychwytują wolne rodniki, wykazując silne działanie antyoksydacyjne.

    Olej konopny stosowany na skórę głowy poprawia w niej krążenie, działa przeciwłupieżowo i wzmacnia włosy. Olej konopny , tłoczony na zimno,  stosowany na całej długości włosów ułatwia ich rozczesywanie, przez co włosy stają się miękkie i błyszczące. Olejowanie włosów lub dodatek oleju do maski będzie doskonałym pomysłem!

     

    OLEJ KONOPNY – PRZECHOWYWANIE

    Olej konopny należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

    OLEJ KONPNY – TERMIN WAŻNOŚCI

    Olej konopny posiada 3 miesięczny termin ważności.

    Wartości odżywcze
    • Składnik
      Zawartość w 100g
    • wartość energetyczna
      3700 kJ/ 892 kcal
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe nasycone
      11 g
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
      9 g
    • tłuszcz- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
      80 g
    • węglowodany
      0g
    • białko
      0 g
    • sól
      0g
    Wysyłka
    Zamówienie zostanie zrealizowane w ciągu 2-5 dni roboczych.
    Dostępne formy dostawy
    • Kurier InPost

      Kurier dostarcza przesyłkę bezpośrednio od producenta do klienta

      Koszt dostawy 14,90 zł
    • Paczkomat InPost

      Przesyłka zostanie nadana bezpośrednio od producenta do wybranego paczkomatu

      Koszt dostawy 11,90 zł
    Opinie
    0/5 (0)

    Napisz swoją opinię

    Olej konopny, 250 ml, tłoczony na zimno, naturalny

    Olej konopny tłoczony na zimno. Wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren polskich konopii siewnych odmiany Finola.   Olej konopny jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym i nierafinowanym. Jeden z najcenniejszych olejów roślinnych charakteryzujących się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Olej z konopi siewnych składa się w ponad 80% z NNKT, głównie z kwasu linolowego (omega-6) i α-linolenowego (omega-3) odpowiednio wynosząc 58 i 19%. Proporcja kwasów omega-6 do omega-3 jest uznawana za optymalną i wynosi 3:1.   Olej konopny, tłoczony na zimno, charakteryzuje bardzo delikatny, lekko orzechowy smak i jasnozielona barwa.
    Komentarze Facebook
    Zobacz inne produkty lokalne
    Produkty tego wytwórcy
    Produkty innych Wytwórców