-
Lokalna żywność
- Warzywa, owoce, kiszonki
- Przetwory
- Gotowe dania i potrawy
- Do smarowania
- Wyroby piekarniczo - cukiernicze
- Produkty sypkie
- Ryby i przetwory rybne
- Mięsa i wędliny
- Nabiał
- Makarony
- Bakalie
- Zioła i przyprawy
- Oleje
- Grzyby
- Miody i wyroby pszczele
- Syropy i soki
- Przekąski
- Kawy i herbaty
- Budynie, kisiele, galaretki
- Inne
- EKOLOGICZNE
- Kulinaria - stolik w lokalu
- Zestawy prezentowe
- Wina i miody pitne
- Diety
-
Dom i ogród
Inkubator Pszczelarstwa

Inkubator Pszczelarstwa
ul. Pszczela Wola 14
23-107 Strzyżewice
Tel. 81 503-22-19
E-mail: inkubator@powiat.lublin.pl
WWW: https://inkubator.powiat.lublin.pl/
O inkubatorze
Klienci Inkubatora mogą korzystać z nowoczesnej infrastruktury i wyposażenia Inkubatora ponosząc jedynie koszty eksploatacyjne. Użytkownicy samodzielnie będą przetwarzali żywność, korzystając z usługi udostępnienia powierzchni i urządzeń Inkubatora. Przed przystąpieniem do prac zostaną przeszkoleni z obsługi udostępnianych urządzeń przez osobę sprawującą nadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem obiektu.
Inkubator posiada niezbędne atesty i pozwolenia odpowiednich służb, z których mogą korzystać użytkownicy, chcący sprzedać swoje produkty jako bezpieczne pod względem sanitarnym i higienicznym.
Inkubator jest też miejscem, gdzie można skorzystać z doradztwa w zakresie technologii przetwórstwa miodu oraz w zakresie pszczelnictwa. Ponadto będzie to obszar spotkań i wymiany doświadczeń między pszczelarzami i producentami.
Oferta Inkubatora skierowana jest do producentów i amatorów produktów pszczelich z terenu całej Polski.
Od początku swojego powstania Inkubator Przetwórstwa Produktów Pszczelich w Pszczelej Woli spotkał się z ogromnym zainteresowaniem w środowiskach producentów miodu zarówno w kraju jak i za granicą. Dzięki temu wpływa na kreowanie przyszłości pszczelarstwa i jest jednym z elementów budujących wysoką markę Powiatu Lubelskiego i Lubelszczyzny.
Udostępnianie linii technologicznej przetworstwa miodu
W ramach tej usługi możliwe jest przy pomocy specjalistycznych urządzeń, wykonanie następujących czynności obróbki miodu:
ODSKLEPIANIE
usuwanie cienkiej warstwy wosku z ramek, pod którą zgromadzony jest miód w stanie gotowym do zebrania
ODWIROWYWANIE
gdy plastry w ulu są pełne miodu, nadchodzi czas na wirowanie go z plastrów. Umieszcza się je po kolei w miodarce, którą następnie wprawiamy w ruch.
KREMOWANIE
proces nadawania miodom jednolitej konsystencji, eliminacja z miodu wyczuwalnych grudek
DEKRYSTALIZACJA
proces dekrystalizacji miodu pszczelego polega na przemianie krupca (faza stała), w patokę (fazę ciekłą) pod wpływem ogrzewania.
KONFEKCJONOWANIE
konfekcjonowanie miodu jest wieloetapowym procesem. Etapy tego procesu to: rozlew miodu do dużych pojemników a następnie dekrystalizacja miodu w dużych pojemnikach i rozlewanie do mniejszych detalicznych opakowań.