Miody gryczane

Wśród licznych typów miodów nektarowych powstających na terenie naszego kraju wyróżniają się między innymi miody gryczane. Miód na bazie gryki, zbierany zwykle w ostatnich dniach lipca, wyróżnia się na tle innych miodów nektarowych. Już na pierwszy rzut oka widać zasadniczą różnicę w barwie i odcieniu tego typu miodów. Miody gryczane są bowiem znacznie ciemniejsze niż inne miody nektarowe, ale nie tak ciemne jak spadziowy miód iglasty. Podobnie do tego ostatniego miód gryczany wykazuje właściwości antybakteryjne i stanowi rodzaj naturalnego antybiotyku. 

Jak smakują miody gryczane?

Gryczany miód z polskich pasiek ma nieporównywalny z innymi odmianami miodu smak. Jest on dość intensywny. Oprócz tego, że miód gryczany ma nieco pikantny posmak oraz wyczuwalne ziołowe nuty, w przeciwieństwie do spadziowego iglastego jest on bardzo słodkim ciemnym miodem. Taki miód, bogaty w substancje odżywcze, szczególnie polecany jest anemikom oraz innym osobom cierpiącym na niedobory żelaza. Naturalnie każda, nawet całkiem zdrowa osoba, która sięgnie po miody gryczane, odczuje ich dobroczynne działanie. O istotnym znaczeniu magnezu w codziennej diecie wiedzą chyba wszyscy. W obecnych czasach często pijemy mocną kawę bądź herbatę, które podobnie jak alkohol wypłukują magnez z organizmu. Zamiast sztucznych suplementów warto sięgnąć po naturalne miody gryczane bogate w ten pierwiastek w bardzo dobrze przyswajalnej formie. 

Detoksykacja

Regularne oczyszczanie organizmu z toksyn to obecnie konieczność. Proces detoksykacji na wielu poziomach skutecznie wspierają polskie miody gryczane. Usuwają toksyny z układu trawiennego, krwionośnego i innych, jednocześnie wzmacniając ich ogólną odporność. Miody gryczane są szczególnie rekomendowane osobom zagrożonym miażdżycą. 

Zdrowie czy uroda?

Z miodami gryczanymi ten dylemat nie istnieje! Oprócz właściwości odtruwających organizm od wewnątrz gryczane miody pomagają również w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników, mających niebagatelny, negatywny wpływ na procesy starzenia się skóry. Oprócz kosmetyków stosowanych od zewnątrz warto zatem stosować specyfik, jakim jest miód gryczany, w codziennej diecie. Lekko cierpki miód gryczany wielu zwolenników zyskuje powoli. Kiedy jednak staje się elementem codziennych posiłków, wkrótce trudno się bez niego obyć! Miód gryczany to jeden z najzdrowszych i najbardziej oryginalnych spośród szerokiej gamy miodów nektarowych powstających w polskich pasiekach. Jeżeli stosujecie popularną witaminę C, to towarzystwo miodu gryczanego jest dla niej idealne. Miody gryczane zawierają bowiem także duże ilości rutyny, która bierze czynny udział w przyswajaniu witaminy C przez organizm. Ponadto gryczane miody polecane są wówczas, kiedy sięgamy po używki, takie jak alkohol bądź papierosy. Miody gryczane nie tylko pozwalają pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu, ale jednocześnie stosunkowo szybko uzupełniają wiele brakujących składników mineralnych. Jeżeli szukacie miodu, który nie jest mdły ani bez wyrazu, koniecznie spróbujcie miodów gryczanych prosto z lokalneo.pl!

Jest 6 produktów.

Aktywne filtry