Pasta sojowa jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, ale również może stanowić świetny dip do warzyw. Jej skład jest w 100% naturalny. Wyprodukowana ze świeżo gotowanego ziarna soi, ucieranego z naturalnymi dodatkami warzyw lub ziół. Produkowane z soi NON GMO.
Soja to wyjątkowa roślina, o której podstawowych, lecz niezwykłych właściwościach warto wiedzieć.
Jest rośliną strączkową, jednoroczną. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W Chinach znana jest już od 4 tysięcy lat!
Zawiera niemal wszystkie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto soja jest bogatym źródłem błonnika, tłuszczów nienasyconych, lecytyny, oraz witamin z grupy B. 100 g suchych nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na potas w 45%, wapń w 24%, fosfor w 106%, magnez 65% oraz żelazo w 89%. Ponadto wywiera korzystny wpływ na funkcje mózgu, układu nerwowego i mięśni szkieletowych, ponieważ bierze udział w syntezie acetylocholiny.
Nasiona soi charakteryzują się dużą zawartością potasu, bo zawierają go aż 2132 mg.
Ponadto soja nie zawiera glutenu. Dowiedziono, iż soja obniża stężenie cholesterolu,wpływa korzystnie na obniżenie stężenia LDL oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Kolejnymi związkami zawartymi w soi, którym przypisuje się korzystny wpływ na organizm, to izoflawony należące do grupy polifenoli. Wśród trzech głównych izoflawonów nasion soi wyróżnia się genisteinę, daidzeinę oraz glicyteinę. Warto tu nadmienić, iż genisteina spowalnia ponadto wzrost komórek nowotworowych, wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz zapobiega angiogenezie, czyli zapobiega tworzeniu w komórce nowotworowej naczyń krwionośnych, odgrywających istotną rolę w procesach progresji i powstawania przerzutów.
Każdy z nas ceni dobre samopoczucie, dlatego też każdy powinien dążyć do życia w jak najlepszej formie i zdrowiu. Doskonałą metodą ku temu jest wprowadzenie produktów sojowych do codziennej diety.
Producent: PROSOYA